Accés usuaris
Piulades

Nota: I Jornada Italo-catalana de dret de les persones i de les relacions familiars (Nàpols, 13/10/2017)

I Jornada Italo-catalana

Arribàvem, la majoria, el dijous migdia i un grapat de nosaltres coincidíem en el mateix avió.... allà estaven en Paco i la Mercè Mira, esperant a ser els últims per baixar de l'avió i trepitjar terra napolitana.

Feia calor i ens dirigíem en taxi a l'hotel, que es trobava en mig del barri antic: quants cotxes i quina velocitat.....miràvem i veiem tres en una motocicleta sense casc!... Semàfors en vermell, que no semblaven que hi fossin....

Per fi arribàvem i, després de deixar les bosses, vàrem anar a dinar al restaurant de pasta més emblemàtic de la zona: "per favor, quina pizza!".... boníssima i més encara si era acompanyada d'una cervesa ben freda.

La primera jornada tindria lloc l’endemà, 13 d’octubre, a la biblioteca històrica: "Alfredo de Marsico", en el Castel Capuano, tota una meravella: miràvem la biblioteca i, davant nostre, podíem llegir: "Testimone del Passato Garante del Futuro".

A les 9.45, la Mercè va donar inici a la jornada. No va poder assistir en Paco per una desafortunada caiguda que el va fer quedar-se a reposar.

L'ambient era molt i molt confortable i els advocats molt i molt hospitalaris. Ens trobàvem com a casa: la organització de la jornada, des de bon principi, mereixia un premi. El fet de parlar els ponents italians en italià no va ser cap inconvenient, atès que portàvem traduïdes les ponències al nostre idioma. Es va parlar del dret de les persones i de les relacions familiars i vàrem comparar diferents formes jurídiques en un i un altre ordenament jurídic. Tot era tan interessant!!

Ja arribava l'hora de dinar i la organització italiana ens va sorprendre amb un dinar relacional de menjar típic a dins del Castell. Que amables varen ser en tot moment!

A les tres es reprenia la jornada per tractar temes com la filiació, l’accés a la justícia i la organització de la administració de justícia i processos, per acabar tractant el dret europeu de família: les seves perspectives i les seves limitacions.

Eren les 18.30 i no acabava el col·loqui que despertava l’interès de tots els que estàvem a la biblioteca, una biblioteca amb molta història i molt sàvia.

Va ser una jornada molt intensa, agradable i propera a una ciutadania i ordenament jurídic del que sempre, hem d’aprendre.

I Jornada Italo-catalana a Nàpols

A les 21.00 ens esperava el sopar en un local del centre antic, en ple carrer que respirava essència napolitana. Un grup de 5 joves tocaven en directe i el xef ens servia plats típics napolitans... mentre ballaven. Molta música, moltes cançons, moltes xerrades, molt agraïts tots nosaltres convidats aquella nit en aquell local amb aquell menjar i amb tan bona companyia.

Ja era hora de marxar, donat que l’endemà ens esperava Pompeia i Sorrento.

Pel mati, ens esperava un mini bus amb guia, que ens dirigia a la ciutat de Pompeia: vila romana que va ser sepultada pel volcà Vesuvi l'any 79 dC. Ja en coneixeu la història, oi? Doncs les imatges valen més que mil paraules: increïble com varen arribar a ser tan intel·ligents!

A la tarda vàrem fer ruta cap a Sorrento, a on, diuen, es troba el millor limoncello.

Després d'un bon cafè, havíem de tornar a l'hotel per preparar-nos per anar a sopar i fer el comiat, els que l’endemà, diumenge, tornàvem. El Paco ens va acompanyar en aquesta vetllada tan agradable.

L’endemà, els afortunats vàrem poder visitar l’Illa de Capri i, els que no, agafaven el vol direcció Barcelona.

Els advocats italians, que viuen la seva professió i admiren als seus companys, van manifestar l’honor de rebre advocats catalans especialistes en dret de família i vàrem quedar que la segona jornada internacional seria, com no, a la ciutat de Barcelona, i aviat.

Segons la meva humil opinió, dir-vos que la experiència que hem viscut tots en aquesta primera trobada, ha estat enormement enriquidora que m’ha format com a persona i com a professional, amb la qual cosa hi tornaria a repetir.

Gràcies!


Mireia Ruiz

 

Nota: Xerrada al centre cultural Ton i Guida de Barcelona (25/5/2017)

 

El passat dia 25 de maig de 2017, la SCAF va ésser convidada a fer una xerrada al centre cultural TON i GUIDA al barri de Roquetes a Barcelona. Com a representants de la SCAF va assistir el seu President d’honor Sr. Francesc Vega Sala i la vocal Sra. Cristina Martínez Vicente. Varen assistir a la xerrada un grup de veïns i veïnes del barri als quals se’ls va explicar els diferents tipus de parelles sentimentals reconeguts en la nostra legislació de Catalunya i les relacions convivencials d’ajuda mútua. Tot seguit es va respondre a les preguntes i qüestions que els assistents varen plantejar, aquestes, dirigides bàsicament a les derivades del tema de la pensió de viduïtat en el cas de separació i/o divorci i en relació als drets de viduïtat de la nova parella.

 

Xerrada al centre cultural Ton i Guida

 

Nota: Jornada a la Universitat de Lleida (26 abril 2017 - Sala d'Actes de l'Edifici del Rectorat)

Jornada sobre "Balances y Retos de las Personas con Discapacidad: X Aniversario de la Convención de Nueva York", celebrada el 26 d'abril del 2017.

En el marc de col·laboració que tenim signat amb la Universitat de Lleida, el Departament de Dret Privat va organitzat aquesta Jornada per celebrar el Desè aniversari de la Convenció de Nova York sobre els drets de les persones amb discapacitat, signat el 15 de desembre de 2006, que obliga als Estats que l’han signat a posar la seva legislació sobre els discapacitats amb conformitat amb els principis que inspirant la Convenció i que aquesta recull en el seu art. 3, entre els que figuren “El respecte de la dignitat inherent a tota persona, l’autonomia individual, inclosa la llibertat de prendre les pròpies decisions, i la independència de les persones.”, “La participació i inclusió plenes i efectives dins la societat.”, i “La igualtat d’oportunitats”. Aquest Conveni va ser signat per Espanya i va entrar en vigor el 3 de maig de 2008. El preàmbul del Llibre II del Codi Civil de Catalunya ja reconeix haver-ho tingut en compte.

La SCAF va ésser invitada a participar-hi junt a la "Fundació Aequitas" (Fundació del Consell General del Notariat) i de la "Federació Allem" (Agrupació lleidatana d'entitats de suport a persones amb discapacitat).

La SCAF va ésser representada pels companys Sr. Joaquim Betriu, Vicepresident 1er de la SCAF i col·legiat al C.A. Lleida, que substituí a la nostra Presidenta Sra. Mercè Mira que no va poder assistir-hi per motius professionals, el Sr. Francesc Vega Sala i el Sr. Ramon Quintano Ruiz que van ser els Ponents de la 2a Taula d’Experts en la que es va tractar el tema "Concreció d’algunes mesures legals: l’Assistència, els poders i l’autodelació"; i, com era d’esperar, el tema més debatut va ésser el de l’assistència per la seva novetat i per la utilitat que pot tenir en un pròxim futur donat l’augment considerable de l’esperança de vida.

 

Balances y Retos de las Personas con Discapacidad: X Aniversario de la Convención de Nueva York

 

 

 

Projecte EUFam's

En el marc del Projecte EUFam's, el passat mes d'octubre es va organitzar a València, el Quart Seminari d'Intercanvis Nacionals. L'acte va tenir per objecte avaluar l'estat d'aplicació a Espanya dels Reglaments de la UE Dret de família (Brussel·les IIa, Roma III, 4/2009 i 650/2012) i la seva interacció amb les Convencions Internacionals. L'objectiu del Seminari va ser identificar problemes derivats de la pràctica en el procés d'aplicació i l'elaboració de propostes per millorar l'eficàcia dels Instruments Europeus a Espanya.

La presentació del projecte i l'objectiu del Seminari va anar a càrrec d'acadèmics de la Universitat de Milà, la Universitat de València i de la nostra Vocal de la Junta la Sra. Mª del Pilar Tintoré, com representant de la AEAFA. Tres experts en la matèria juntament amb la resta dels participants convidats van abordar qüestions crucials, problemes i possibles solucions que van ser debatuts àmpliament.

Així mateix, en el marc del Projecte, també s'han dut a terme d'altres accions com la preparació d'un qüestionari que va ser difós entre tots els socis de la SCAF, amb una àmplia participació, que ha permès obtenir dades rellevants sobre l'estat de la situació a Espanya.

El següent seminari d'aquest projecte europeu tindrà lloc a Luxemburg el proper dia 12 de maig del 2017 al qual assisitirà, en representació i com a coordinadora del projecte, la Sra. Mª del Pilar Tintoré.

 

EUFam's Project

 

Trobada de la Societat Catalana d'Advocats de Família amb l'ORDRE DES AVOCATS DE PERPIGNAN

En el marc de la difusió i promoció del nostre dret de família, especialment en països de llengua catalana, la SCAF es va posar en contacte amb l'ORDRE DES AVOCATS DE PERPIGNAN, amb la intenció d'establir un primer contacte i les bases d'una futura col·laboració. El col·legi de Perpinyà ja és membre associat del CICAC köpa viagra.

La proposta va ser molt ben acollida pel degà M.TRIBILLAC, i el 12 d'Abril, vam mantenir una agradable reunió a la seu del col·legi d'advocats de Girona; que ens la va cedir molt amablement. A la reunió van ser-hi presents, per part del Col·legi de Perpinyà, el seu Degà i les col·legues Sophie Monestier i Julie Remedie, i per part de la SCAF, el nostre President d'honor Francesc Vega Sala, la presidenta Mercè Mira, les vocals Pilar Tintoré, Cristina Martínez i Concha Ballester, comptant a més amb Ramon Quintano, el nostre vicepresident segon i col·legiat de Girona, que va facilitar molt les coses. Tenim projectat algun intercanvi comparatiu d'idees, amb el dret francès, que esperem materialitzar properament en alguna activitat concreta, i que serà difosa entre els nostres socis esperant que sigui del màxim interès.

 

Concha Ballester

Trobada de la SCAF amb l' Ordre des Avocats de Perpignan