Accés usuaris
Piulades

Crònica: Jornada sobre Dret de Família (27/10/2017 ICASBD)

 

Organitzat per la Comissió de Formació, el proppassat 27 d´octubre de 2017 va tenir lloc a l’Il·ltre. Col·legi d’Advocats de Sabadell una JORNADA SOBRE DRET DE FAMÍLIA, l’objectiu de la qual era oferir als assistents una aproximació a tot un seguit de qüestions pràctiques, tot oferint una anàlisi de diferents matèries relacionades amb el dret de familia i des de perspectives jurídiques diverses.

La JORNADA es va organitzar en 4 sessions:

La 1a sessió va tenir per objecte LA PROVA EN LITIGIS SOBRE GUARDA DE MENORS, a càrrec de Josep Maria Castro Soto, advocat, i LA PROVA PERICIAL, POT DETERMINAR UN SÍNDROME D'ALIENACIÓ PARENTAL?, a càrrec de la psicóloga forense Agnès Brossa.

A la 2a sessió hi ha intervenir la Dra. Carolina Gala Duran, catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UAB, per parlar de la INCIDÈNCIA DE LA SEGURETAT SOCIAL EN EL DRET DE FAMÍLIA. PENSIONS DE VIDUÏTAT.

A la 3a sessió hi ha intervenir la Dra. Noelia Igareda Gonzàlez, professora de Filosofia del Dret i investigadora del Grup Antígona de la UAB, que va parlar de LA GESTACIÓ SUBROGADA. DEBATS ACTUALS EN LA LEGISLACIÓ ESPANYOLA I EN EL DRET COMPARAT.

I la 4a sessió va estar dedicada a NOVES ESTRUCTURES FAMILIARS I DE FILIACIONS, a càrrec de José Antonio García González, advocat -que va parlar de la IMPLICACIÓ DE LES NOVES PARELLES DELS PROGENITORS EN EL PLA DE PARENTALITAT-, i de la Dra. Judith Solé Resina, catedràtica de Dret Civil de la UAB -que va parlar de NOVES PATERNITATS I MATERNITATS.

L’obertura de la JORNADA va anar a càrrec del vicedegà de l’ICASBD, Josep Farnés Costajussà qui, en acabar la JORNADA també la va cloure juntament amb la coordinadora de la JORNADA, Mariona Torra Cot, i la presidenta de la SCAF i vocal de la Junta de l’AEAFA Mercè Mira Cortadellas.

La presència de la companya Mercè Mira Cortadellas, aixi com la col·laboració de la SCAF en la preparació d’aquesta JORNADA, va ser motiu d’especial agraïment per part de l’ICASBD i també va deixar palesa la voluntat de col·laboració d’ambdós col·lectius en l’organització de futures Jornades de Formació.

 

Mariona Torra Cot
Comissió de Formació de l’ICASBD

 

Conclusiones del Encuentro con la Abogacía especializada en Derecho de Familia (Madrid, 9-11 octubre 2017)

Benvolgudes i benvolguts,

Us adjuntem a continuació les Conclusiones del Encuentro con la Abogacía especializada en Derecho de Familia, organitzat pel CGPJ, que va tenir lloc a Madrid els passats 9, 10 i 11 d’octubre de 2017.

 

Conclusiones del Encuentro con la Abogacía especializada en Derecho de Familia (PDF)   pdf_icon

 

Crònica de les XV Jornades de Dret de Família de Barcelona

Gairebé 230 persones, entre assistents i ponents, varen gaudir, els passats dijous 23 i divendres 24 de novembre, de les XV Jornades de Dret de Família de Barcelona; que, tal com ja ve essent costum, es varen celebrar a The Imperial, l’antic Saló Imperial del Tradicional Hotel Ritz de Barcelona, i que vàrem intitular "Sempre hi ha coses noves".

XV Jornades

 

L’obertura de la Jornada va ésser a càrrec de la Degana de l’ICAB, l’Excma. Sra. Maria Eugènia Gay Rosell que va donar pas a la Magistrada Degana dels Jutjats de Barcelona, la Il·lma. Sra. Mercè Caso Señal; que va voler dedicar unes boniques paraules tant a la Societat Catalana d’Advocats de Família com a tots els assistents.

Obertura

 

La ponència inaugural va ésser a càrrec del sempre interessant Il·lm. Sr. Francesc Xavier Pereda Gámez, Magistrat President de la Secció 18a de l’Audiència Provincial de Barcelona, que ens va parlar dels procediments de modificació judicial de la capacitat d’obrar.

 

A continuació, el company advocat Sr. Ramon Pratdesaba Ricart, President de l’Associació Catalana d'Especialistes en Dret de Successions (ACEDS), va dissertar molt acuradament sobre la successió abintestada en les parelles estables.


El divendres al matí, Il·lm. Sr. Joan Manel Abril Campoy, Catedràtic acreditat de Dret Civil de la UAB i Magistrat en excedència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ens va parlar de la quantificació de la compensació econòmica segons els criteris del TSJC.

 

I abans d’anar a dinar al Saló Dalí de l'Hotel El Palace, la companya advocada especialitzada en Dret d’Estrangeria Sra. Maria Rieradavall Tarrés ens va parlar de com afecta el Dret de Família –ja sigui per la celebració del matrimoni o la constitució de la parella de fet, ja sigui per la seva dissolució- a la situació administrativa de residència regular a Espanya dels estrangers no comunitaris.


El divendres a primera hora de la tarda, l’Excm. Sr. Pere Pastor Vilanova, Magistrat del Tribunal Europeu de Drets Humans en representació del Principat d’Andorra, ens va parlar de la doctrina jurisprudencial d'aquell Tribunal en matèria de Dret de Família.

 

L’última ponència de les Jornades, que va venir precedida d’un petit però molt emotiu homenatge en forma de vídeo al nostre president d’honor, el Sr. Francesc Vega Sala, ens la va donar la companya advocada Sra. Ma Dolores Azaustre Garrido, vicepresidenta de la Asociación Española de Abogados de Familia (AEAFA), i va tractar sobre la nul·litat d’actuacions en els procediments de família.

 

Nota: Esmorzar a la Universitat Internacional de Catalunya sobre Dret de Família (23/11/2017)

La Mercè Mira i en Francesc Vega varen participar, el 23 de novembre a l'hora d’esmorzar i en nom de la Societat Catalana d'Advocats de Família (SCAF), a una taula rodona amb alumnes del Grau de Dret de la Universitat Internacional de Catalunya que va comptar amb la presència de la María Dolores Lozano, presidenta de la Asociación Española de Abogados de Familia (AEAFA), i d’en Joaquim de Miquel, diputat de la Junta de Govern de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona.

Esmorzar a la Universitat Internacional de Catalunya sobre Dret de Família

La Degana de la Facultat, la Pilar Fernández Bozal, va ésser l’encarregada d’obrir l’acte i de donar la paraula a cada un dels intervinents a fi de que expliquessin als alumnes les institucions a les que pertanyen i representen.

A continuació i tot contestant les diverses preguntes dels alumnes, els quatre advocats van parlar, entre d’altres coses, de la professió d’advocat (i concretament de la professió de l’advocat de família), de la seva formació inicial (que ha d’ésser molt àmplia, depassant l’àmbit del Dret), de la necessitat de formar-se contínuament, de la necessitat d’especialitzar-se, del component ètic de l’advocat de família i de la importància de respectar el codi deontològic professional.

Tot seguit, es van tractar alguns dels actuals temes més controvertits en el Dret de Família; com, per exemple, la guarda compartida, la gestació subrogada o la mediació. La Degana de la Facultat de Dret, que era la Consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya quan va entrar en vigor el Llibre Segon del Codi civil de Catalunya, va explicar com va viure aquell moment i les tensions entre els diferents col·lectius que, en relació a la guarda, pressionaven en un sentit o un altre; i que, fins i tot, demanaven que el Llibre Segon no entrés en vigor.

Finalment, es van plantejar algunes possibles modificacions legislatives; com, per exemple, en l’àmbit de l’habitatge familiar o en el de la protecció de les persones grans.

 

VI Jornades sobre Dret de Família (26 i 27 gener. Burgos) Organitza AEAFA

Benvolgudes i benvolguts,

Els propers dies 26 i 27 de gener es celebraran al Saló d’Actes de la Fundació Caja de Burgos - Cultural Cordón de Burgos les VI Jornades sobre Dret de Família organitzades per la AEAFA. Atès que considerem que poden ser del vostre interés us adjuntem el programa i full d'inscripció.

Per conveni acordat amb la AEAFA, els membres de la SCAF gaudeixen del mateix preu reduït que els membres de l’AEAFA en el moment de formalitzar la inscripció a les Jornades.

 Esperem que les ponències siguin del vostre interés.

 

Programa de les VI Jornades sobre Dret de Família (Burgos) (PDF)   pdf_icon