Accés usuaris
Piulades

XVII Jornades de Barcelona. Reconeixement del CICAC a Francesc Vega Sala

Un any més, les sòcies i socis de la SCAF ens vàrem tornar a reunir per celebrar les XVII Jornades de Dret de Família de Barcelona, organitzades per la SCAF els passats 24 i 25 d’octubre. Enguany les Jornades s’intitulaven “Algunes qüestions teòriques i altres molt pràctiques”  i es dugueren a terme al marc incomparable del Paranimf de la Universitat de Barcelona.

Paraninf

Les Jornades van ser tot un èxit tant de participació com per la qualitat dels ponents, i, els socis que varen assistir se’ls va fer entrega del dossier amb les ponències de les Jornades i, a més a més, el llibre Doctrina Judicial sobre dret de família a Catalunya del nostre company José Antonio Garcia Gonzalez.

Inauguració

El dijous a la tarda, l’Excma. Sra. Encarna Roca Trias, va fer la ponència inaugural de les Jornades parlant-nos sobre l’autonomia de la voluntat, que va anar seguida d’una interessant ponència sobre l’abolició de la incapacitació, suports per l’exercici de la capacitat jurídica i el poder preventiu a càrrec del Sr. Josep M. Valls Xufré, notari del CNC. La tarda va acabar amb una sorprenent ponència de la Dra. Esther Farnós Amorós sobre la filiació que no va deixar indiferent a cap dels presents, sinó més aviat ens va deixar embadalits a l’escoltar els models col·laboratius de paternitat i maternitat i els models familiars alternatius.

Sra. Encarna Roca Sr. Josep M. Valls Dra. Esther Farnos
 Excma. Sra. Encarna Roca Trias  Sr. Josep M. Valls Xufré  Dra. Esther Farnós Amorós

El divendres el dia es va aixecar radiant i convidava a passejar pel jardí central de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, on al migdia es va oferir un dinar a peu dret per tots aquells participants que van voler-hi assistir. Prèviament, vam poder escoltar una conversa entre els Il·Ims Magistrats de la Secció 12a. de l’Audiència de Barcelona, els Il·lms. Srs. Vicente Ballesta Bernal i Pascual Ortuño Muñoz sobre els aspectes més problemàtics de l’execució de Sentència, per continuar seguidament amb una taula de magistrats de diferents jutjats de primera instància de Catalunya i les Illes Balears i que varen parlar sobre els diferents tipus de mesures que es poden acordar en els procediments de família (cautelars, urgents, prèvies, diligències preliminars, etc.).

Srs. Vicente Ballesta i Pascual Ortuno Taula de Magistrats
 Il·lms. Srs. Vicente Ballesta i Pascual Ortuño  Taula de Magistrats

La recta final de les Jornades es va encarar amb una ponència molt pràctica i àgil sobre infraccions penals derivades de les crisis familiars, que va anar a càrrec dels advocats Jesús Urraza Abad i Kepa Ayerra Michelena. Les Jornades les va cloure la Il·lma Sra. Rosa M. Mas Piña, magistrada del Jutjat de 1a Instància núm. 12 de família de Palma, juntament amb la professora de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona, Sra. Almudena González García, en la que es tractà sobre l’oposició a les resolucions administratives en matèria de protecció de menors.

Srs Jesus Urraza i Kepa Ayerra Sra. Rosa M. Mas
 Srs. Jesús Urraza i Kepa Ayerra  Il·lma. Sra. Rosa M. Mas i Sra. Almudena González

Però sens dubte, la gran sorpresa va venir al final de les Jornades quan el president del CICAC, el Sr. Ignasi Puig i Ventalló, va fer entrega al nostre estimat Francesc Vega Sala, President d’Honor de la SCAF, de la placa commemorativa per la seva rellevant trajectòria personal i professional en la defensa i l’impuls del dret de família a Catalunya, reconeixement que no podia ser més encertat doncs el nostre company Francesc és un exemple a seguir i és un enorme honor poder gaudir de la seva persona, dels seus coneixements i de la seva experiència.

Placa commemorativa CICAC Placa commemorativa CICAC Placa commemorativa CICAC
 Srs. Ignasi Puig i Francesc Vega  Placa commemorativa CICAC  Foto de família i cloenda

   

Cristina Moyano Ciurans
Membre de la Junta de la SCAF


Galeria fotogràfica: 

 

Crònica del I Congreso de Familia de l’editorial jurídica SEPIN


Els dies 14 i 15 de novembre de 2019 es va celebrar a Madrid el I Congreso de Familia de l’editorial jurídica SEPIN, en commemoració als 20 anys del naixement de SEPIN Familia y Sucesiones. El congrés va comptar amb la presència i participació de tres magistrats excepcionals, als qui alhora se’ls hi va fer un homenatge per la seva trajectòria professional.

L'Excm Sr. José Antonio Seijas Quintana, magistrat jubilat de la Sala Primera de lo Civil del Tribunal Suprem; l'Il·lm Sr. D. Eduardo Hijas Fernández, expresident de la Secció 22a de Família de l’Audiència Provincial de Madrid i l’Il·lm Sr. D. Julio Picatoste Bobillo, magistrat jubilat de la Secció 6a de l’Audiència Provincial de Pontevedra, varen parlar sobre l’actualitat del Dret de Família i analitzaren els aspectes més polèmics i interessants que es presenten en la pràctica del dia a dia.

Seijas i Hijas Picatoste
 Una representació de la SCAF amb
els Magistrats Hijas i Seijas
 Moment de l'homenatge al Magistrat Julio Picatoste

Varen participar també a les Jornades altres magistrats de reconegut prestigi com l’Il·lm. Sr. Pascual Ortuño Muñoz, la magistrada Il·lma. Sra. Pilar Gonzálvez i l’Il·lm. Magistrat Sr. Francisco Javier Forcada, entre d’altres.

Seijas i Gonzalvez Forcada
   

Una representació de la SCAF va ser present en aquestes jornades i en l’homenatge i reconeixement a aquests tres grans magistrats que, en vàries ocasions, han col·laborat en diferents Jornades formatives organitzades per la SCAF, com a mostra d’agraïment per la seva excel·lent feina i contribució al Dret de Família.

 

 

Cristina Moyano Ciurans
Membre de la Junta de la SCAF

 

 

 

 

Crònica del II Congrès Internacional AIJUDEFA (4-6/12/19)

Els passats dies 4 a 6 de desembre es va celebrar a la ciutat de Santiago de Chile el II Congrés Internacional AIJUDEFA que va comptar amb una significativa representació de socis de l’SCAF i la nostra participació en les diferents ponències i debats on vam poder analitzar el dret comparat amb ponents de Gran Bretanya, Mèxic, Brasil, Xile, Uruguai, França, República Dominicana, Canadà, Costa Rica, Suïssa, Argentina, Itàlia, Portugal, EE.UU, El Salvador i Canadà.

En aquesta ocasió, els advocats membres de l’SCAF participants al Congrés vàrem ser: Mercè Mira (Terrassa), la nostra presidenta; Mariló Lozano (llles Balears) que, en aquest cas, intervenint com a presidenta de l’AEAFA; Sònia Álvarez (Barcelona); Joaquim Bayo (Barcelona), Olga Ortíz (Mataró); Glòria Puig (Barcelona) i Carme Varela (Barcelona), per ordre alfabètic.

El Congrés es va iniciar al Saló d’Honor de la Excma. Corte Suprema del Palacio de Tribunales de Santiago amb la benvinguda del President de la Corte Suprema de Xile, Sr. Haroldo Brito; un representant del Ministeri de Justícia; la Defensora Nacional de Niños, Niñas y adolescentes, Sra. Muñoz i les paraules de la Presidenta d’AIJUDEFA, Sra. López-Muelas i la Presidenta del Congrés, Sra. Horvitz.

Inauguració Congrés

Tot seguit vàrem tenir l’oportunitat d’escoltar al Magistrat de la Corte Interamericana de DDHH, el Ministre Ricardo Pérez Manrique que ens va il·lustrar sobre els 40 anys de trajectòria de la Corte respecte de la Família i Drets Humans.

Intervenció Ministre Ricardo Pérez Manrique

Posteriorment, va tenir lloc el primer panell del Congrés sobre els nous conflictes en la relació filial i on es tractà el tema del canvi de residència principal del fill i les formes de prevenció i sanció de la manipulació o interferència parental amb una molt rigorosa exposició per part de Mariló Lozano.

Nous conflictes en la relació filial

El dia 5 de desembre va començar amb el panell sobre la família i els seus desafiaments actuals on van intervenir juristes de Xile, Espanya i Uruguai i on es va tractar l’aplicació nacional de les convencions internacionals en matèria de protecció de l’adult major i la quarta edat; el matrimoni igualitari i l’adopció homoparental i els seus conflictes internacionals (exposat per la Magistrada Sra. Pilar Gonzálvez); la relació entre l’emancipació dels fills i el dret a rebre aliments i els límits a l'intervenció de l’Estat en la regulació de les relacions de família (exposat per la Magistrada Rosalía Fernández).

Després del debat es va realitzar una presentació sobre el coordinador de parentalitat magníficament exposada i documentada per les nostres companyes, Glòria Puig i Mercè Mira, qüestió que va interessar als Magistrats dels altres estats participants.

Presentació sobre el coordinador parental

El segon panell del dijous 5 de desembre es va dedicar al dret successori amb comparació sobre un cas pràctic respecte de 5 jurisdiccions.

En aquest panell vam tenir ocasió de conèixer la legislació d’Uruguai, Espanya (exposada per la que subscriu aquesta crònica, Sònia Álvarez), República Dominicana, França i Brasil.

Segon panell sobre dret successori

Al tercer i últim panell del dia va tractar-se el dret comparat respecte del divorci: acords pre i post nupcials, on vam poder escoltar la jurisdicció d’Itàlia, EEUU, El Salvador, Portugal i Espanya. En aquest panell també es va plantejar, com a l’anterior, un supòsit pràctic a fi de conèixer quina resolució legal tenia en cada jurisdicció.

El primer panell de la darrera jornada, corresponent al divendres 6 de desembre, va girar al voltant de les eines de Dret Internacional de Família amb ponents de Costa Rica, Canadà, Suïssa i Espanya.

Vam comptar com a moderadora amb la Sra. Verdugo, representant de l’Autoritat Central de Xile i es van tractar qüestions com la interpretació de l’article 13 segon paràgraf de la Convenció de l'Haia (objecció del menor) essent ponent, el Sr. Ignacio Goicoechea (representant per Amèrica Latina i el Carib de HCCH). També es va analitzar el Conveni de La Haia 1996 respecte de la protecció dels nens en temps de globalització; el Jutge d’enllaç, Autoritat Central i principi de reciprocitat; Tractats sobre adopcions internacionals i finalment, el nostre company Joaquim Bayo, va exposar la Convenció sobre Drets del Nen com a font del dret d’aplicació directa a nivell nacional.

Convenció sobre Drets del Nen com a font del dret d aplicació directa a nivell nacional

Seguidament va tenir lloc la presentació dels Abogados colaborativos de Familia ACF per part de la presidenta i de la tresorera de l'Associació, amb molt d'interès pels advocats.

Al segon panel de la tarda es va parlar sobre sentències i tendències internacionals amb participació de les jurisdiccions d’Uruguai, Espanya, Argentina, UK i Brasil. Es va tractar l’autonomia progressiva del nen com a part del procés judicial; els criteris de desafectació de la vivenda familiar; la indemnització dels danys a les relacions familiars; els adults vulnerables i la seva protecció internacional i l’abús del dret en família.

I, finalment, l’últim panell del congrés va tractar sobre els drets i obligacions entre pares i fills. Tema absolutament interessant on es van plantejar les qüestions des d’una vessant molt pràctica i amb intervenció de jurisdiccions dels EEUU, Brasil, Uruguai, França i República Dominicana.

En continuïtat d’acte, es va fer la cloenda solemne del Congrés per part de la Presidència i la presentació del III Congrés AIJUDEFA 2020, que per alegria de tots nosaltres tindrà lloc a Sevilla al proper mes de setembre i en la que us animo a participar-hi!!

Cloenda

 

Sònia Álvarez Gómez
Advocada membre SCAF

 

Crònica del Seminari Internacional EUFam’s II Project (25/10/2019 Luxemburg)

El passat dia 25 d'octubre, a l'Institut Max Planck de Luxemburg es va celebrar el Seminari Internacional "Facilitating Cross-Border Family-Life: Towards a Common European Understanding" (EUFam's II). Al seminari hi varen assistir els coordinadors del projecte de les diferents universitats: Heidelberg (Alemanya), Lund (Suècia), Milà (Itàlia), Osijek (Croàcia), València (Espanya), Verona (Itàlia) i l'associació AEAFA, al costat d'experts de renom convidats entre acadèmics, autoritats centrals, jutges, notaris i advocats. Van assistir al seminari en nom de la AEAFA i la SCAF, José Luis Ferrer, Paola Tamborero i Mª del Pilar Tintoré.

Els ponents convidats varen tractar sobre les dificultats existents en l'aplicació i interpretació dels reglaments en matèria de família i successions com: el Reglament Brussel·les II bis (CE) 2201/2003, el Reglament (CE) 4/2009 sobre aliments, el Reglament (UE) 650/2012 sobre successions i els recents reglaments (UE) 2016/1103 sobre règims econòmics matrimonials i (UE) 2016/1104 sobre efectes patrimonials de les unions registrades. Com a novetat es va introduir l'anàlisi del Reglament (UE) 2016/1191 adoptat per simplificar els requisits per a l'ús transfronterer i l'acceptació de certs documents públics a la Unió Europea, sense deixar d'efectuar una anàlisi comparativa, en cada moment, amb el nou Reglament Brussel·les II bis, Recast (UE) 2019/1111 sobre responsabilitat parental i sostracció de menors.

Els ponents convidats, varen procedir a l'anàlisi d'aquests instruments, emfatitzant en aquells problemes pràctics i aportant propostes de millores per assegurar una aplicació més uniforme, coherent i consistent, en tota la Unió Europea. Durant la sessió del matí es va debatre sobre qüestions matrimonials i de responsabilitat parental, incloent qüestions de sostracció internacional de menors, ia la tarda es aprofundeixo en els règims econòmics matrimonials i de parelles registrades i el dret successori. Les qüestions que més interès van suscitar van ser; la interpretació del "concepte de matrimoni" que té per diversos estats membres i les seves conseqüències, també la problemàtica per a certs Estats Membres a l'obtenció de divorci en altres estats com a sistema contrari a les seves normes internes, com succeeix a Itàlia en ser requisit previ al divorci una separació judicial.

Altres qüestions tractades varen ésser l'audiència dels menors d'edat i la sostracció de menors. Pel que fa a la primera qüestió, es va plantejar la necessitat de portar a terme exploracions judicials en procediments consensuats o únicament en procediments contenciosos en no ser aquest un criteri unànime a la UE. La segona qüestió va analitzar comparativament els Reglaments Brussel·les II bis i el nou Brussel·les II bis, Recast, al seguir generant problemes la dilatació en el temps dels retorns dels menors a l'Estat de la seva residència habitual abans de la sostracció, i la problemàtica de l'article 11 del Reglament, així com les dificultats que les autoritats centrals segueixen tenint per gestionar aquests retorns amb celeritat per la seva falta de recursos.

Una qüestió, introduïda per la ponent Dr. Marlene Brosch, va ser la viabilitat de les mediacions en procediments de sostracció, amb intervencions advocant per una necessitat d'utilitzar aquest ADR per considerar-la una mesura que pot beneficiar els menors d'edat, encara que és evident que resulta complicada per l'alt grau de conflictivitat que hi ha entre els seus progenitors en aquests moment, emfatitzant en la dificultat de professionals mediadors experts en aquesta matèria i la necessitat de disposar d'un registre d'experts.

Abans de la finalització de la sessió del matí i amb l'objectiu de garantir al projecte d'un enfocament coherent amb la realitat social dels estats membres, es van abordar, els desafiaments legals de l'actual crisi dels refugiats, així com es va dur a terme una anàlisi dels possibles impactes del Brexit en el dret de família.

A les 16:50h el professor Thomas Pfeiffer, de la Universitat de Heidelberg i coordinador del projecte, va clausurar el seminari, sent la propera trobada al mes de juny del 2020 a Heidelberg.

EUFam's II Project

Paola Tamborero i Mª del Pilar Tintoré
Membres de la Junta de la SCAF

 

XVII Jornades de Dret de Família (24 i 25 octubre 2019)

Benvolgudes i benvolguts,

Ens plau adjuntar-vos el programa provisional de les XVII Jornades de Dret de Família de la Societat Catalana d'Advocats de Família; que hem intitulat “Algunes qüestions teòriques i altres molt pràctiques” i que se celebraran al Paraninf de la Universitat de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 585 - Barcelona) els dies 24 i 25 d’octubre.

Esperem que aquestes Jornades siguin del vostre interès.

 

 

PROGRAMA de les XVII Jornades de Dret de Família (PDF)   pdf_icon